Πετώντας ψηλά, έχεις αίσθηση της τρίτης διάστασης, και της καμπυλότητας του χώρου. Με πανοραμική άποψη παρακολουθείς τα γεγονότα στο βάθος του χώρου και του χρόνου.

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Industrie 4.0

Η «ΕΞΥΠΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ»;
http://www.plmportal.org/en/news-detail/comment-on-industry-4-0-strategy-recommendation-of-the-forschungsunion-falls-short.html
Η 1η Βιομηχανική Επανάσταση ενεργοποίησε τη «μηχανοποίηση» της παραγωγής μέσω της χρήσης του νερού.
Η 2η Βιομηχανική Επανάσταση εισήγαγε τη μαζική παραγωγή με τον ουσιαστικό ρόλο του ηλεκτρισμού.
Η 3η Βιομηχανική Επανάσταση χαρακτηρίστηκε από τη ψηφιακή εξέλιξη, τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και την τεχνολογία της πληροφορικής για την επιπλέον αυτοματοποίηση της παραγωγής.
Η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση με ουσιαστικό στοιχείο το «Διαδύκτιο των Πραγμάτων» (Internet of Things).

Περίληψη άρθρου του Ν. Χατζή στο Forum του Περιοδικού «Πτήση & Διάστημα», 05/2016



Το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» διασυνδέει την «Έξυπνη Βιομηχανία» (Smart Factory) με κυβερνο-φυσικά συστήματα (cyber-physical systems) που επικοινωνούν και συνεργάζονται μεταξύ τους αλλά και με τους ανθρώπους σε πραγματικό χρόνο.
Η προσπάθεια εδράζεται σε στρατηγική υψηλής τεχνολογίας με στόχο την πλήρη αυτοματοποίηση της βιομηχανικής διαδικασίας παραγωγής προϊόντων.
Ο αυτοματισμός, η ανταλλαγή πληροφοριών και οι τεχνολογικά εξελιγμένες διαδικασίες παραγωγής δημιουργούν την έξυπνη βιομηχανία.
Τα κυβερνο-φυσικά συστήματα επιβλέπουν φυσικές διαδικασίες και δημιουργούν ένα ψηφιακό είδωλο του φυσικού κόσμου και παράλληλα λαμβάνουν αποκεντρωμένες αποφάσεις.
Με το «Διαδύκτιο των Πραγμάτων» γίνεται η επικοινωνία των κυβερνο-φυσικών συστημάτων, μεταξύ τους και με τους ανθρώπους σε πραγματικό χρόνο.

https://www.2b1stconsulting.com/future-of-manufacturing-in-germany/


Έξι βασικές αρχές
Είναι αυτές που στηρίζουν τις επιχειρήσεις στον σχεδιασμό, και στην υλοποίηση σεναρίων και πλαισίων βιομηχανικής παραγωγής.


Διαλειτουργικότητα (Interoperability):
Η ικανότητα των κυβερνο-φυσικών συστημάτων (μεταφορείς εξαρτημάτων, σταθμοί συναρμολόγησης προϊόντων), ανθρώπων και τμημάτων της έξυπνης βιομηχανίας να επικοινωνούν μέσω του Διαδυκτίου των Πραγμάτων και του Διαδυκτίου των Υπηρεσιών.
Εικονική Αναπαράσταση (Virtualization):
Η ψηφιακή υπόσταση της έξυπνης βιομηχανίας, που δημιουργείται με διασύνδεση αισθητήρων πληροφορικής (από την εποπτεία φυσικών διαδικασιών) μέσω μοντέλων εξομοίωσης ή πλάνων ψηφιακής βιομηχανοποίησης.   
Αποκέντρωση (Decentralization):
Η αυτόνομη ικανότητα λήψης αποφάσεων των κυβερνο-φυσικών συστημάτων εντός της έξυπνης βιομηχανίας.
Ικανότητα πραγματικού χρόνου (Real Time Capability):
Η στιγμιαία ικανότητα συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών.
Προσανατολισμός Υπηρεσιών (Service Orientation):
Η διαδικασία προσφοράς υπηρεσιών από τα κυβερνο-φυσικά συστήματα ή την έξυπνη βιομηχανία μέσω του Διαδυκτίου των Υπηρεσιών.
Ευέλικτη Προσαρμογή (Modularity):

Η ικανότητα προσαρμογής της έξυπνης βιομηχανίας στην αλλαγή των απαιτήσεων του περιβάλλοντος που απευθύνεται μέσω της αντικατάστασης ή της επέκτασης τεχνολογικά εξελιγμένων βιομηχανικών μοντέλων.

Το βασικό χαρακτηριστικό των προϊόντων είναι η παραμετροποίησή τους σε συνθήκες εξαιρετικά ευέλικτης μαζικής παραγωγής με κεντρικό στόχο την κάλυψη των αναγκών κάθε καταναλωτή ξεχωριστά, αλλά και τη μαζικότητα της παραγωγής.


Οι προκλήσεις
Αυτές εντοπίζονται:
Στην επίλυση ζητημάτων ασφαλείας της τεχνολογίας της πληροφορικής που σχετίζονται με την ευρεία και ανοιχτή χρήση του διαδυκτίου μεταξύ διαφορετικών δομών και συστημάτων παραγωγής.
Στην ανάγκη ανάπτυξης συστημάτων αποτελεσματικής διαχείρισης των πληροφοριών.
Στην αποτελεσματικότητα και σταθερότητα της επικοινωνίας των μηχανών (machine to machine communication, M2M Com), συμπεριλαμβανομένων όσο το δυνατόν μικρότερων και σταθερών χρόνων αδράνειας στη διαδικασία.
Στην ανάγκη συνοχής των συστημάτων παραγωγής ώστε να περιοριστούν οι αστοχίες ηλεκτρονικών δομών και μηχανολογικών συστημάτων με συνέπεια να ανέβει το κόστος παραγωγής.
Στην προστασία απόκτησης και χρήσης εξελιγμένου τεχνολογικά knowhow.

Στην ανάγκη αποδοχής του μοντέλου από τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών.


Τι αντιδράσεις όμως μπορεί να έχουμε από τη λεγόμενη  «κοινωνία των πολιτών» της οποίας βασικός ρόλος είναι η διασύνδεση κυβερνήσεων, τοπικών κοινωνιών και επιχειρήσεων;
«Ασυμφωνία» δεδομένων υπάρχει επειδή:
1. Η πραγματική οικονομία στερείται απαραίτητους οικονομικούς πόρους λόγω ενίσχυσης αποκλειστικά της τραπεζικής οικονομίας.
2. Ενισχύεται η τάση της διεθνούς γεωπολιτικής αστάθειας.
3. Προκαλούνται μέτωπα πολεμικών συγκρούσεων με απρόβλεπτες συνέπειες που επηρεάζουν την οικονομική και παραγωγική σύνθεση των πληθυσμών.
4. Η εξελικτική βιομηχανική πορεία δε συμβαδίζει με το σεβασμό των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι άνθρωποι γίνονται «αριθμοί».
5. Η βιομηχανική και κοινωνική εξέλιξη πρέπει να προσφέρει ουσιαστικές διόδους διαφυγής από την αριθμοκεντρική κοινωνία.
6. Ο άνθρωπος (ενεργός καταναλωτής) δεν είναι λογιστική μονάδα αλλά πνευματικά αυτόνομο ον το οποίο παράγει ιδέες, δρα και δημιουργεί σε περιβάλλον γενικότερης αξιοπρέπειας.
7. Επιβεβαιώνεται η πεποίθηση άσκησης «μικροπολιτικών» διεθνούς εμβέλειας. Ένας ολόκληρος λαός έχει γίνει θύμα προσωπικών σκοπιμοτήτων μεταξύ υπευθύνων διεθνών οργανισμών αλλά και οικονομικών διενέξεων γεωπολιτικής διάστασης.
8. Το σημαντικό πλήγμα που θα επιφέρει στην πολιτική, οικονομική και εμπορική ενότητα της ΕΕ, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου. Μιας ΕΕ η οποία προσπαθεί να προσδιοριστεί κάτω από τα νέα δεδομένα που δρομολογεί η προσφυγική κρίση.
9. Η υπερ-γιγάντωση της σκιώδους παγκόσμιας οικονομίας των εξωχώριων εταιρειών συντηρεί την παρατραπεζική οικονομία και προκαλεί μακροχρόνιες οικονομικές κρίσεις με δραματικές επιπτώσεις. 
10. Η αντιμετώπιση προβλημάτων ζωτικού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος όπως το προσφυγικό – μεταναστευτικό, απαιτεί ουσιαστικές παρεμβάσεις των μεγάλων δυνάμεων και δεν επιλύεται με προβολή εικόνας και επισκέψεις υψηλού δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος.
11. Στο δρόμο για την 5η βιομηχανική επανάσταση η οποία θα μορφοποιεί την ουσιαστική είσοδο της ψηφιοποίησης των λειτουργιών στην καθημερινότητα του πληθυσμού, πως θα καλυφθεί το έλλειμα ανάμεσα στην αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας και στη διαρκή έκπτωση των ανθρώπινων αξιών, τη φτώχια και τη λογιστική πρακτική των τραπεζών, με φόντο αιματηρές τρομοκρατικές απειλές;


Προσθέτοντας τη δική μου άποψη, η ανθρωπότητα μετά την 11η Σεπτεμβρίου κλείστηκε με νόμο στο γήινο κουκούλι της, καταναλώνοντας ασύστολα τους ούτως ή άλλως λιγοστούς ορυκτούς πόρους, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα μέσα κατασκοπίας μεταξύ των πολιτών και δέσμευσης του δημόσιου και ιδιωτικού βίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου