Πετώντας ψηλά, έχεις αίσθηση της τρίτης διάστασης, και της καμπυλότητας του χώρου. Με πανοραμική άποψη παρακολουθείς τα γεγονότα στο βάθος του χώρου και του χρόνου.

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Αντιπλοίαρχος Βασ. Λάσκος και το πλήρωμα του υποβρυχίου Υ/Β «Κατσώνης»

Όταν η Ιταλία στις 28 Οκτωβρίου 1940 κήρυξε τον πόλεμο κατά της Ελλάδας, το Πολεμικό Ναυτικό διέθετε έξη Υποβρύχια (Κατσώνης, Παπανικολής, Πρωτεύς, Νηρεύς, Τρίτων, Γλαύκος), τα οποία είχαν ήδη υπερβεί το παραδεδεγμένο όριο ζωής παρ’ όλο που εσυντηρούντο επιμελώς. Όλα ήσαν ετοιμοπόλεμα πλην του «Γλαύκος» που εκτελούσε γενική επισκευή και αμέσως απέπλευσαν από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας για να εκτελέσουν τις προβλεπόμενες περιπολίες στις προσβάσεις του Πατραϊκού κόλπου και αργότερα στην Αδριατική. Οι περιπολίες διήρκεσαν μέχρι την 17-4-1941 με την αναμενόμενη συνθηκολόγηση της Ελλάδας με τους Γερμανούς. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα των 174 ημερών ο στολίσκος των ελληνικών υποβρυχίων εκτέλεσε 23 πολεμικές περιπολίες που η κάθε μια κυμαινόταν από 7 έως 15 ημέρες. Τα αποτελέσματα αυτών των αποστολών ήταν να βυθιστούν με τορπίλες πέντε ιταλικά πλοία και μετά από επίθεση ιταλικού τορπιλοβόλου να βυθιστεί το Υ/Β «Πρωτεύς» στην περιοχή της Αυλώνας στις 29-12-1940.
Το υποβρύχιο «Κατσώνης εν πλω από Αλεξάνδρεια προς Χάιφα. Υποπλοίαρχος Στέφανος Τρουπάκης. Χάθηκε με το υποβρύχιο και άλλους 31 στις 14 Σεπτεμβρίου 1943, όταν το «Κατσώνης» βυθίστηκε κοντά στη Σκιάθο.