Πετώντας ψηλά, έχεις αίσθηση της τρίτης διάστασης, και της καμπυλότητας του χώρου. Με πανοραμική άποψη παρακολουθείς τα γεγονότα στο βάθος του χώρου και του χρόνου.

Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

ΩΔΗ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ


Η φωτογραφία στην περιοχή των ακτίνων Χ, δείχνει ένα τμήμα του πιο μακρινού συμπαντικού χώρου, μόλις μετά το Bing Bang, δισεκατομμύρια έτη φωτός στο παρελθόν, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μαύρων τρυπών (5.000) σε περιοχή του ουρανού ίση με τα 2/3 του ολόγιομου φεγγαριού.    

Χρειάστηκαν 7 εκατομμύρια δευτερόλεπτα παρατήρησης (περίπου 2.000 ώρες), του αμυδρότατου φωτός από το Chandra X-ray Observatory σε συνεργασία με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, για να δούμε το αποτέλεσμα.
Τα χρώματα αντιπροσωπεύουν διαφορετικά επίπεδα ενέργειας των ακτίνων Χ. Η χαμηλότερης ενέργειας ακτίνες είναι κόκκινες, η μέσης ενέργειας πράσινες και η υψηλότερης ενέργειας, μπλε.
Η κεντρική περιοχή της εικόνας περιλαμβάνει την μεγαλύτερη συγκέντρωση τεράστιας πυκνότητας σε μάζα, μαύρων τρυπών που έχουμε δει μέχρι σήμερα, με περίπου 5.000 αντικείμενα.
Οι μάζες αυτών των μαύρων τρυπών υπολογίζονται 10.000 έως 100.000 φορές μεγαλύτερες αυτής του ήλιου μας.
Οι παρατηρήσεις έγιναν σε αποστάσεις 11,9 έως 12,9 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη γη.
Το σύμπαν υπολογίζεται ότι έχει ηλικία 13,7 δισεκατομμύρια έτη φωτός.
Η ερευνητική ομάδα που ασχολείται με το θέμα βρήκε αποδεικτικά στοιχεία ότι οι μαύρες τρύπες στο πρώιμο Σύμπαν μεγαλώνουν κυρίως σε ριπές, παρά μέσω της αργής συσσώρευσης της ύλης.
Οι φωτεινές περιοχές είναι γαλαξίες παραμορφωμένοι σαν βαρυτικοί φακοί. Σε άλλα τμήματα της εικόνας οι γαλαξίες είναι στρεβλωμένοι από το φαινόμενο της βαρύτητας σε διαφορετικές κατευθύνσεις εξαιτίας των μαύρων τρυπών.
Από την άλλη πλευρά οι μαύρες τρύπες, αποτελούν ουσιαστικά σημειακές πηγές. Δεν παραμορφώνονται (με εφέ φακών) επειδή δεν είναι μεγάλα εκτεταμένα αντικείμενα.