Πετώντας ψηλά, έχεις αίσθηση της τρίτης διάστασης, και της καμπυλότητας του χώρου. Με πανοραμική άποψη παρακολουθείς τα γεγονότα στο βάθος του χώρου και του χρόνου.

Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

ΩΔΗ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ


Η φωτογραφία στην περιοχή των ακτίνων Χ, δείχνει ένα τμήμα του πιο μακρινού συμπαντικού χώρου, μόλις μετά το Bing Bang, δισεκατομμύρια έτη φωτός στο παρελθόν, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μαύρων τρυπών (5.000) σε περιοχή του ουρανού ίση με τα 2/3 του ολόγιομου φεγγαριού.    

Χρειάστηκαν 7 εκατομμύρια δευτερόλεπτα παρατήρησης (περίπου 2.000 ώρες), του αμυδρότατου φωτός από το Chandra X-ray Observatory σε συνεργασία με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, για να δούμε το αποτέλεσμα.
Τα χρώματα αντιπροσωπεύουν διαφορετικά επίπεδα ενέργειας των ακτίνων Χ. Η χαμηλότερης ενέργειας ακτίνες είναι κόκκινες, η μέσης ενέργειας πράσινες και η υψηλότερης ενέργειας, μπλε.
Η κεντρική περιοχή της εικόνας περιλαμβάνει την μεγαλύτερη συγκέντρωση τεράστιας πυκνότητας σε μάζα, μαύρων τρυπών που έχουμε δει μέχρι σήμερα, με περίπου 5.000 αντικείμενα.
Οι μάζες αυτών των μαύρων τρυπών υπολογίζονται 10.000 έως 100.000 φορές μεγαλύτερες αυτής του ήλιου μας.
Οι παρατηρήσεις έγιναν σε αποστάσεις 11,9 έως 12,9 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη γη.
Το σύμπαν υπολογίζεται ότι έχει ηλικία 13,7 δισεκατομμύρια έτη φωτός.
Η ερευνητική ομάδα που ασχολείται με το θέμα βρήκε αποδεικτικά στοιχεία ότι οι μαύρες τρύπες στο πρώιμο Σύμπαν μεγαλώνουν κυρίως σε ριπές, παρά μέσω της αργής συσσώρευσης της ύλης.
Οι φωτεινές περιοχές είναι γαλαξίες παραμορφωμένοι σαν βαρυτικοί φακοί. Σε άλλα τμήματα της εικόνας οι γαλαξίες είναι στρεβλωμένοι από το φαινόμενο της βαρύτητας σε διαφορετικές κατευθύνσεις εξαιτίας των μαύρων τρυπών.
Από την άλλη πλευρά οι μαύρες τρύπες, αποτελούν ουσιαστικά σημειακές πηγές. Δεν παραμορφώνονται (με εφέ φακών) επειδή δεν είναι μεγάλα εκτεταμένα αντικείμενα.

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Περίληψη βασικών σημείων άρθρου του Αν. Πανά «Η Γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας»,
Στρατηγική, Μάιος 2015
  • Πολυετής εξαντλητικός πόλεμος στη Συρία και η έξαρση του ισλαμικού φονταμενταλισμού,
  • μια μόνιμα απρόβλεπτη προκλητική και επιθετική σε όλα τα μέτωπα Τουρκία στα Ανατολικά,
  • οι εύθραυστες ισορροπίες στην Κύπρο (μακάριοι οι κατέχοντες) και στο Ισραήλ, Λίβανο,  
  • κατάρρευση και διαίρεση του Λιβυκού κράτους στα Νότια,
  • εδραίωση της Ρωσικής δύναμης στη Μαύρη Θάλασσα με την προσάρτηση της Κριμαίας και η εύθραυστη εκεχειρία,
  • το χρονίζον πρόβλημα των Σκοπίων με την παραχάραξη της ιστορίας μας και οι αλυτρωτικές βλέψεις,
  • οι αλυτρωτικές και επιθετικές διαθέσεις της Αλβανίας στα Βόρεια,
Αυτή είναι η εικόνα της άκρως ταραγμένης γειτονιάς, στη μέση της οποίας βρίσκεται η Ελλάδα με τα μονίμως άλυτα προβλήματά της, το μεγαλύτερο των οποίων είναι η αδυναμία της να εκμεταλλεύεται διαχρονικά τη γεωστρατηγική της θέση, προς όφελος των εθνικών συμφερόντων.


Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

ΒΑΡΥΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 100 ΕΤΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ
Το 1905 ο Αϊνστάιν διατυπώνει την «Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας».  
Σύμφωνα με αυτή ο χρόνος δεν είναι μια άκαμπτη διαδοχή γεγονότων προς το μέλλον.
Είναι δυνατόν να συστέλλεται ή διαστέλλεται όταν ένα μη αδρανειακό σύστημα πλησιάζει την ταχύτητα του φωτός.
Το 1915 ο Αϊνστάιν διατυπώνει τη «Γενική Θεωρία της Σχετικότητας».

Σύμφωνα με αυτή ο χώρος δεν είναι ομογενής και η δύναμη της βαρύτητας δεν επιδρά μεταξύ των σωμάτων ακαριαία και από άπειρη απόσταση.
Ο χώρος περιγράφεται γεωμετρικά, είναι στρεβλωμένος με τις μεγαλύτερες στρεβλώσεις να δημιουργούνται κοντά σε μεγάλες μάζες. Η δύναμη βαρύτητας είναι κβαντικό κύμα ή σωματίδιο (graviton) που διαδίδεται με την ταχύτητα του φωτός.

Ένα χρόνο αργότερα ο ίδιος προβλέπει ότι η επιτάχυνση μάζας οδηγεί σε εκπομπή βαρυτικών κυμάτων. Επομένως κάθε κοσμικό σύστημα που εκτελεί μεταβαλλόμενη κίνηση εκπέμπει βαρυτική ακτινοβολία με την προϋπόθεση ότι το σύστημα δεν διαθέτει τέλεια συμμετρία.