Πετώντας ψηλά, έχεις αίσθηση της τρίτης διάστασης, και της καμπυλότητας του χώρου. Με πανοραμική άποψη παρακολουθείς τα γεγονότα στο βάθος του χώρου και του χρόνου.

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

NGC 6357

Chandra X-ray Observatory
Αν και δεν υπάρχουν εποχές στο διάστημα αυτή η κοσμική μακρινή θέα παραπέμπει σε σκέψεις ενός παγωμένου χειμωνιάτικου τοπίου
Ακτινοβολία από θερμά νεαρά άστρα ενεργοποιεί τα ψυχρότερα αέρια στα νέφη που τα περιβάλουν
Η σύνθετη εικόνα περιλαμβάνει ακτινοβολία Χ (μωβ), υπέρυθρη (πορτοκαλί) και ορατή (μπλε).
Η περιοχή ονομάζεται NGC6357 βρίσκεται στο δικό μας γαλαξία σε απόσταση 5.500 ετών φωτός και περιέχει τουλάχιστον τρεις συστάδες νεαρών άστρων συμπεριλαμβανομένων πολλών θερμών, εξαιρετικά φωτεινών μαζί με εκρήξεις supernova.

Μια και μοναδική ευχή:
Να σηκώσει επιτέλους η ανθρωπότητα το κεφάλι ψηλά, να ατενίσει το σύμπαν και να σπάσει τα δεσμά της γης που τόσο πολύ έχει βιάσει. Ας γίνουμε ποιητές να γαληνέψουν οι ψυχές μας, αφήνοντας τη φαντασία να περιπλανιέται σε πολύχρωμα κοσμικά μονοπάτια.
Πηγή: Chandra X-ray Observatory

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

ΓΑΛΗΝΟΥ: «ΟΤΙ ΤΑΙΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΡΑΣΕΣΙΝ ΑΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΠΟΝΤΑΙ»

Η επιστήμη της ιατρικής υπήρξε καθαρά ελληνική. Σε διάστημα 600 περίπου χρόνων, από το 460π.Χ. (έτος γέννησης του Ιπποκράτη) έως το 200μ.Χ. (έτος θανάτου του Γαληνού) πλήθος ανακαλύψεων επηρέασαν την ιατρική για τα επόμενα 1000 χρόνια.
Ο Ιπποκράτης (460-377 π.Χ.), πατέρας της ιατρικής, έκανε εξαιρετικά δύσκολες επεμβάσεις όπως διάνοιξη θώρακα, χρησιμοποιώντας κάθε λογής χειρουργικά εργαλεία με ιδιαίτερο βάρος και λεπτότητα κατασκευής όπως εγχειρίδια, κόφτες, νυστέρια, λαβίδες, καθετήρες, ενδοσκόπια κτλ.
Όμως, ο ιδρυτής της ανατομικής επιστήμης ο Ηρόφιλος ο Χαλκηδόνιος (331-280 π.Χ.)  ήταν ο πρώτος που έκανε δημόσιες ανατομίες σε πτώματα ανθρώπων και  χρησιμοποιούσε εργαλεία δικής του επινόησης.

Αργότερα ο ανατόμος Γαληνός άφησε πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη από 500 έργα εκ των οποίων σώθηκαν 175.

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Σωτήριος Σκάντζικας - Ελευθέριος Αθανασάκης




Το ακόλουθο μνημόσυνο είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στη μεγαλοσύνη της ελληνικής ψυχής που θέριεψε πριν από 76 χρόνια σφραγίζοντας το Έπος του 1940-1944.


Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΑΥΜΑ [4]

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ταινία για την ιστορία του ηφαιστείου της Σαντορίνης στη διάρκεια των αιώνων
 "Institute for the Study and Monitoring of Santorini Volcano", http://www.cuervito.gr/


Τα μαθηματικά υδρεύουν τη Σάμο. Η κατασκευή της περίφημης σήραγγας του Ευπαλίνου (520π.Χ.) μήκους 1.040 μέτρων
Ταινία του Θ. Τάσιου



Ο Δίολκος των Νεών στην Κόρινθο (600 – 47 π.Χ.)
Ταινία του Θ. Τάσιου







Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΑΥΜΑ [3]


Τριήρης, το περήφανο πλοίο που σφράγισε την παρουσία της στη Μεσόγειο μετατρέποντάς την σε Ελληνική θάλασσα.


Ποδηλατώντας στους ουρανούς. Πως ο Κανέλλος Κανελλόπουλος μετατρέπει το μύθο του Δαίδαλου και του Ίκαρου σε πραγματικό γεγονός.


Αργώ, το πλοίο που διέσχισε τα νερά του Εύξεινου Πόντου διαδίδοντας τον ελληνικό πολιτισμό του χάλκειου γένους.




Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Το Ελληνικό Θαύμα

Η πορεία του Δυτικού Τεχνολογικού Πολιτισμού δεν ήταν μια αύξουσα γραμμική εξέλιξη όπως συνήθως νομίζουμε αλλά μια ανάπτυξη, καταστροφή, επανάκτηση και κορύφωση κατά τον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ. μια απώλεια αυτής της Τεχνολογίας στους επόμενους αιώνες και μια σταδιακή επανάκτησή της, με τον 14ο αιώνα μ.Χ. να ισοβαθμίζει την τεχνολογία αιχμής του 2ου αιώνα π.Χ.
Η εξέλιξη της σημερινής τεχνολογίας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την «ανέξοδη επανάκτηση» από το Δυτικό Πολιτισμό μετά από 1.500 χρόνια ωρίμανσης αυτής της αξιοθαύμαστης λησμονημένης Αρχαιοελληνικής Τεχνολογίας.
Η εξερεύνηση των εποχών από τα παλαιολιθικά χρόνια μέχρι την Ελληνιστική περίοδο, όπου η Τεχνολογία Αιχμής δεν κατοχυρωνόταν αποδεικνύει πόσα περισσότερα από όσα νομίζουμε χρωστά ο σύγχρονος Δυτικός Τεχνολογικός Πολιτισμός στους Έλληνες.

Συνέχεια ανάγνωσης ...